Káva? Nie, áno alebo nie, ale aká!

Pred niekoľkými rokmi som čítala množstvo článkov a štúdií ohľadom vplyvu kávy na ľudský organizmus. Niektoré ukazovali pozitívne účinky kávy a niektoré zase negatívny vplyv na naše zdravie. Niektorí z nás sa často sťažujú, že káva im nerobí dobre, majú z nej problém žalúdka, bolí ich hlava alebo sa po nej len necítia dobre. Často problémom nie je káva samotná, ale jej kvalita.

Medzi pozitíva pitia kávy patrí napríklad zlepšenie pozornosti a lepšia pamäť, zvýšenie výkonnosti. Niektoré štúdie dokonca uvádzajú zníženie pravdepodobnosti cukrovky 2 typu a aj zníženie výskytu rakoviny prostaty u mužov. Medzi negatívne účinky sa zaraďuje zvýšenie cholesterolu, zvýšený krvný tlak, vytvorenie závislosti a dokonca aj možnosť vzniku osteoporózy. Veľa týchto štúdií však nerozlišuje kvalitu kávy, ale len porovnáva účinky “nejakej” kávy na ľudský organizmus.

V poslednom čase ma zaujali štúdie a články, ktoré ako merítko kvality kávy používajú obsah plesní v nej. Plesne alebo mykotoxíny už v malom množstve vedia spôsobiť značné oslabenie organizmu. Vznikajú pri procese spracovania, prepravy či uskladnení.

Ak sa zaujímate o svoje zdravie, tak ste si určite všimli, že pri potravinách sa čoraz viac rieši otázka toho, či pestovanie je organické a akým spôsobom je prvotná surovina spracovávaná do výsledného produktu. Celkové množstvo chemikálií, pesticídov a konzervačných látok, ktoré sa použije počas pestovania a v procese spracovania, výrazne ovplyvňuje celkovú biologickú hodnotu potraviny. Nesmieme teda zabúdať ani na kávu. Na výrobu lacnejších kávových zmesí, kávy a zelenej kávy (a že vraj antioxidant :)) sa používajú menej kvalitné kávové zrná. Aby sme boli schopní tú pochutinu vôbec vypiť, tak firmy pridávajú do kávy arómu a príchuť. Špeciálne sa jedná o instantné kávy a rôzne kapsule.

Osobitnú kapitolu však tvorí bezkofeínová káva. To z čoho pri pití kávy máme úžitok je kofeín. Firmy často pri výrobe bezkofeínovej kávy používajú menej kvalitné zrná, ktoré sú na plesne veľmi citlivé. Kofeín pôsobí aj ako antioxidant a je prirodzenou obranou kávového zrna pred plesňami a mykotoxínmi. Takže dúšok bezkofeínovej kávy vás ani nepovzbudí ale zároveň prinesie plnú šálku toxínov. “Perfektné” hlavne pre budúce mamičky :).
Káva a kofeín proste nejde oddeliť. Výskum univerzity v Standforde porovnal účinok rôznej kvality kávy na mentálnu a psychickú výkonnosť človeka, ako napríklad test vizuálnej krátkodobej pamäte. Najlepšie výsledky mali účastníci testu po požití laboratórne testovanej vysokokvalitnej kávy s minimálnym obsahom mykotoxínov a plesní.

A nebola to práve káva talianska :)

Preto skúsme pri vychutnávaní šálky kávy myslieť aj na jej “osobnú” históriu.


Lucia



Volám sa Mgr. Lucia Bundová PhD. Moje hobby je výživa a zdravie a tak sa rada sa podelím o moje dlhoročné skúsenosti v oblasti zdravej aj "nezdravej" výživy. Neustále študujem rôzne prístupy a certifikáty a sledujem rôzne odborné weby a publikácie. Svet je plný mylných a skresľujúcich informácii o zaručene " zdravej výžive" a pre bežného človeka prináša akurát tak zmätok. Rada vám budem prinášať overené informácie v blogu na webe FitCamp.
Ukázať formulár na odpovede